Er is sprake van bouillonfondue als je alle ingrediënten in bouillon gaart. Deze vorm van fonduen is afkomstig uit het Verre Oosten: waar vlees, vis, gevolgte en groente slechts in de hete bouillon worden gedoopt. Deze manier van fonduen is erg gemakkelijk en bovendien ook nog eens gezond.
Bouillon klaarmaken voor bouillonfondue
Voor een goede bouillonfondue is een goed gekruide bouillon de basis. Je kunt ervoor kiezen om een kant-en-klaar bouillon te gebruiken, maar het is ook mogelijk om zelf een bouillon klaar te maken. Je kunt zelf bouillon trekken, maar je kunt ook bouillontabletten, bouillonblokjes of bouillonpoeder gebruiken. Belangrijk is dat je kiest voor een bouillon die een lichte smaak heeft, maar waarvan de smaak nooit de smaak van de ingrediënten zal overstemmen.
Ingrediënten voor bouillonfondue
In de fonduepan kun je van alles klaarmaken als de bouillonfondue op de juiste temperatuur is. Zachte vleessoorten, zoals rundvlees en lamsvlees, zijn uitermate geschikt voor bouillonfondue. Datzelfde geldt voor kip en kalkoen: twee soorten gevogelte die heerlijk smaken zodra je ze bereid hebt in de bouillon. Ook groente is bij uitstek geschikt om te fonduen in de bouillon. Als je kiest voor bijvoorbeeld spruitjes, witte kool, bloemkool of broccoli, dan is het belangrijk dat je dit eerst even voorkookt. Bij veel andere groenten, zoals wortelen, paprika’s, asperges en prei, is het niet nodig om dit eerst voor te koken. Je kunt dit dan direct in de bouillon dopen. Wat je kunt doen is het vlees en de groenten aan je fonduevork prikken en gaar laten worden in de bouillon, maar het is ook mogelijk om alles rechtstreeks in de bouillon te koken, en vervolgens er weer uit te vissen.