Kaasfondue

Kaasfondue is oorspronkelijk afkomstig uit de Zwitserse Alpen, waar twee soorten kaas worden gebruikt. In het Franstalige deel gebruiken de Zwitsers meestal Gruyère. Zit je in het Duitstalige deel van Zwitserland, dan wordt Emmentaler het meeste gekozen als fondue kaas. In Nederland kom je vaak een mengsel tegen van beide kaassoorten.

Soorten kaas voor kaasfondue

Als je hebt gekozen om te gaan fonduen met kaas dan is het niet zo dat je per se een bepaalde kaassoort moet gebruiken. Als het aankomt op ‘officiële’ fonduekazen, dan zijn er meer dan tien kaassoorten te noemen, die je deels ook weer met elkaar kunt combineren. Elke soort kaas zal een andere soort structuur opleveren. Neem je bijvoorbeeld Emmentaler, dan zullen er draden ontstaan aan de kaas. Als je hiervan houdt, is Emmentaler een uitstekende kaas. De beste kazen voor kaasfondue zijn goed gerijpte Zwitserse kazen, zoals de al eerder genoemde Gruyère en Emmentaler. Daarnaast zijn ook veel soorten blauwschimmelkaas geschikt voor kaasfondue, evenals Italiaanse kazen (fontina, provolone en mozzarella) en Britse kazen (Cheshire en Lancashire).

Naast kaas is ook (droge) witte wijn belangrijk voor het leggen van de goede basis. Houd je niet van wijn, of zijn er kinderen bij, dan kun je gebruik maken van druivensap. Je kunt er ook voor kiezen om een deel wijn en een deel druivensap te nemen, bijvoorbeeld als je een wat minder sterke wijnsmaak wilt hebben. Het is overigens niet zo dat je dronken wordt van kaasfondue, want de alcohol verdampt zodra deze een bepaalde temperatuur bereikt.

Je kunt uiteraard nog vele andere zaken toevoegen aan de kaas. Je kunt bijvoorbeeld knoflookteentjes uitpersen en door de kaas roeren. Maar je kunt ook nootmuskaat of chilipeper toevoegen. Het toevoegen van smaakmakers doe je uiteraard op basis van wat je lekker vindt.

Kaasfondue: waarmee kun je in de kaas dopen?

Eén van de meest gebruikte ingrediënten om in de gesmolten kaas te dopen, is stokbrood. Maar uiteraard kun je nog veel en veel meer ingrediënten dopen in de kaas. Denk bijvoorbeeld aan blokjes ham of bloemkool- en broccoliroosjes. Champignons, stukjes appel, olijven, cherrytomaatjes, paprika en blokjes salami zijn voorbeelden van ingrediënten voor de kaasfondue. Fonduen met kaas kan eigenlijk ook met stukjes roggebrood, Marokkaans/Turks brood, soepstengels, voorgekookte krieltjes, schijfjes komkommer en mini knakworstjes. Buiten dat kun je ook kiezen voor onder andere augurken, zilveruitjes, ananas, garnalen en druiven.

Tips met betrekking tot kaasfondue

Ga je fonduen met kaas, dan zijn de volgende dingen handig om rekening mee te houden. Per persoon kun je uitgaan van 175 tot 200 gram kaas en 100 tot 125 milliliter wijn. Wil je een kaas met een sterke smaak gebruiken voor je kaasfondue, kies dan voor jong belegen en belegen kaas. Wil je een milde kaas, dan zijn jonge kaassoorten geschikt voor jou.

Gebruik een zo grof mogelijke rasp voor het raspen van de kaas. Of als je deze niet hebt, dan kun je de kaas ook met een mes in hele kleine stukjes snijden. Wanneer je gebruik maakt van zachte kaas, is het sowieso aan te raden om dit met een mes kleiner te maken, want raspen werkt niet goed op de (hele) zachte kazen.

Merk je tijdens het fonduen dat de kaas gaat klonteren, druppel dan wat citroensap in de fonduepan en blijf roeren. Verhoog niet de temperatuur van het fonduestel als er een soort bal ontstaat in het midden van de pan. Deze zal vanzelf smelten. Het is belangrijk om tijdens het fonduen de kaas regelmatig even door te roeren.

Ben je klaar met fonduen, vergeet dan niet de korst die onderin de fonduepan achterblijft nog op te eten. Deze smaakt namelijk heerlijk en is een perfecte afsluiter van de kaasfondue.